ימית לוי https://yamitlevi.com מומחית בהתאמת משקפיים ועדשות מגע Wed, 15 Jun 2022 07:58:30 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://yamitlevi.com/wp-content/uploads/2021/11/cropped-לוגו-שקוף-1-32x32.png ימית לוי https://yamitlevi.com 32 32 מה הקשר בין בעיות בעיניים לבין כאבי ראש ומיגרנות? https://yamitlevi.com/head-ache/ Sun, 12 Jun 2022 09:45:00 +0000 https://yamitlevi.com/?p=524 מה הקשר בין בעיות בעיניים לבין כאבי ראש ומיגרנות? רובנו חושבים שבעיות בעיניים משפיעות רק על הראיה – האם אני רואה מטושטש או ברור. חלק מהבעיות גם גורם לתחושות מורכבות יותר, כגון לכאב באזור העיניים והרקות לכאבי ראש. "מה המספר שלי?" בבדיקת הראיה, כולנו (או לפחות רובנו), רוצים לדעת מה המספר שיש לנו בעיניים. האם […]

The post מה הקשר בין בעיות בעיניים לבין כאבי ראש ומיגרנות? first appeared on ימית לוי.

]]>

מה הקשר בין בעיות בעיניים לבין כאבי ראש ומיגרנות?

רובנו חושבים שבעיות בעיניים משפיעות רק על הראיה - האם אני רואה מטושטש או ברור. חלק מהבעיות גם גורם לתחושות מורכבות יותר, כגון לכאב באזור העיניים והרקות לכאבי ראש.

"מה המספר שלי?"

בבדיקת הראיה, כולנו (או לפחות רובנו), רוצים לדעת מה המספר שיש לנו בעיניים. האם קוצר ראיה, רוחק ראיה? האם יש צילינדר? אך האם יצא לכם לברר לגבי המצב דו עיני שלכם? 

ראיה דו עינית

עצם העובדה שיש לנו 2 עיניים, דורשת מהמוח לשלב בין התמונה של עין ימין לתמונה של עין שמאל. לרוב זה מצליח- ואז אנחנו רואים תמונה אחידה וברורה. במצבים בהם עין ימין רואה תמונה שונה מאוד, ממה שעין שמאל רואה- המוח לא מצליח לשלב בין התמונות ואז נוצרת כפילות. במקרים מסוימים, המוח כן מצליח לשלב בין התמונות, אבל תוך מאמץ רב, מאמץ בלתי רצוי, ולזה קוראים קושי במיקוד ראיה.

מה יהיו תלונות שקשורות בקושי במיקוד ראיה?

מדובר בתלונות שלאו דווקא יהיו קשורות ישירות בעיניים. תלונות שלעיתים הלקוח, לא תמיד יחשוב שהן קשורות לבדיקה. לכן עלינו האופטומטריסטים לברר, האם אחד מהתחושות האלו מתקיימות- 

"יש לי כאבי ראש/ כאבים באזור העיניים"

"אני מתעייף מול המסך/ בסוף יום העבודה".

"העין בורחת לי לפעמים"

"קשה לי לצפות בסרטי תלת ממד"

"יורדות לי דמעות כשאני מנסה להתרכז בקריאה"

תלונות אלו הן דוגמאות, לציטוטים של לקוחות, שהגיעו אליי בשנים האחרונות, עם קשיים במיקוד ראיה.  

פתרונות

הפתרונות לקשיי מיקוד ראיה מגוונים- ישנם ניתוחים שמקיימים רופאי העיניים, בעיקר כשמדובר בפזילות- קטנות או גדולות שמורגשות מבחינה קוסמטית. פתרון נוסף הוא התאמת משקפיים עם עדשות מיוחדות, לטיפול במיקוד ראיה בקליניקה. הפתרון הזה מתאים יותר לפזילות קטנות או לקשיי מיקוד ראיה קלים ובינוניים. כמו כן ישנו פתרון דרך תרגילי עיניים אצל מטפל, והוא מתאים לחלק מאוד ספציפי של מקרים. 

הפתרון המדויק לכל קושי במיקוד ראיה, תלוי בסוג הבעיה וחומרתה. לכן, חשוב להגיע לבדיקה מקיפה בקליניקה, לקבלת מענה מקצועי.

The post מה הקשר בין בעיות בעיניים לבין כאבי ראש ומיגרנות? first appeared on ימית לוי.

]]>
באיזה גיל מומלץ להתחיל להרכיב עדשות מגע? https://yamitlevi.com/contacts-age/ Sun, 12 Jun 2022 09:36:03 +0000 https://yamitlevi.com/?p=514 באיזה גיל מומלץ להתחיל להרכיב עדשות מגע? עדשות מגע מציעות מספר יתרונות על פני משקפיים, אך הורים רבים שואלים מה הגיל המומלץ להתחיל להרכיב אותן? עדשות מגע מאפשרות ליהנות מפעילויות ספורט, ולעיתים הראיה בהן, אף טובה יותר מאשר במשקפיים. למרות זאת קיים חשש גדול מצד ההורים, שמא הילד צעיר מידי להרכבת עדשות מגע. ההרכבה דורשת […]

The post באיזה גיל מומלץ להתחיל להרכיב עדשות מגע? first appeared on ימית לוי.

]]>

באיזה גיל מומלץ להתחיל להרכיב עדשות מגע?

עדשות מגע מציעות מספר יתרונות על פני משקפיים,
אך הורים רבים שואלים מה הגיל המומלץ להתחיל להרכיב אותן?

עדשות מגע מאפשרות ליהנות מפעילויות ספורט, ולעיתים הראיה בהן, אף טובה יותר מאשר במשקפיים. למרות זאת קיים חשש גדול מצד ההורים, שמא הילד צעיר מידי להרכבת עדשות מגע. ההרכבה דורשת אחריות רבה, ובמקרים של חוסר הקפדה, העיניים יכולות להיפגע.

אז איך יודעים מתי הגיל המתאים?

התשובה הטובה ביותר היא מידת האחריות והבגרות של הילד, להרכבת עדשות מגע. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו, האם הוא עצמאי בהרגלי הניקיון שלו, או שצריך להזכיר ולסייע לו. האם הטיפול בעדשות יהיו משימה שהוא יעמוד בה, או שנצטרך להזכיר לו כל הזמן לנקות ולהחליף.

ובכל זאת, האם בכל גיל?

הגישה הרווחת היא להתחיל בגיל 12. אך אם הילד מגלה אחריות ובגרות, ניתן לאפשר לו להתנסות גם בגיל צעיר יותר. לעתים כבר בגיל 8 שנים אפשר להרכיב עדשות, בהתייעצות אופטומטריסט ורופא עיניים מומחה ילדים.

מתי כדאי להרכיב עדשות מגע בגיל צעיר?

עדשות טיפוליות

כאמור לעדשות מגע יש לעיתים יש יתרונות על פני המשקפיים. סיבה חשובה להתאמת עדשות מגע לילדים, היא שליטה בקוצר ראיה באמצעות העדשות. מדובר בשיטה שמטרתה להאט את העלייה במספר, תוך שימוש בעדשות מגע טיפוליות. בשיטה זו, הדרישה היא דווקא, טיפול בעיניים צעירות (מגיל 6 ומעלה), ולא בוגרות.

הערכה עצמית

סיבה נוספת להרכבת עדשות מגע בגיל צעיר, היא העלאת הביטחון העצמי של הילד. כיום ילדים רבים לא מתייבשים להרכיב משקפיים, עקב המגוון הגדול והעובדה, שמשקפיים הפכו לפריט אופנה. למרות זאת חלק מהילדים לא מרגישים בנוח במראה שלהם עם משקפיים. במקרה כזה, עדשות מגע יכולות לסייע ולהשפיע לטובה.

יש לזכור כי :

  1. העדשות מגע אינם במקום משקפיים. משך הרכבת העדשות מוגבל למספר שעות ביום (תלוי בהמלצת האופטומטריסט). לכן חשוב שלילד יהיו משקפיים תקינים שיאהב וירצה להרכיב.
  2. ההחלטה להניח לילד להרכיב עדשות מגע, אינה החלטה קבועה לתמיד. אם הילד אינו מסוגל לקבל על עצמו את האחריות לגבי השימוש בעדשות, או שאינו מסתגל היטב, הוא יכול לחזור להרכיב רק משקפיים. במצב זה חשוב להדגיש שניתן לשוב להתנסות בעדשות במועד מאוחר יותר.

The post באיזה גיל מומלץ להתחיל להרכיב עדשות מגע? first appeared on ימית לוי.

]]>
איך מונעים את נזקי המסכים לעיניים? https://yamitlevi.com/screen-damage/ Tue, 07 Dec 2021 16:34:54 +0000 https://yamitlevi.com/?p=254 איך מונעים את נזקי המסכים לעיניים? סמארטפונים ומסכי המחשב הפכו מזמן לאטרקציה הפופולרית בקרב מבוגרים וילדים. בין אם בהמתנה לתור בקופה, ובין אם לפני השינה, רובנו מבלים זמן ממושך מול המסכים. מושג המתייחס לכך נקרא "זמן מסך"- זהו משך הזמן שאנו מקדישים לשימוש במכשיר עם מסך (סמארטפון/ מחשב/ טאבלט).  ככל שהשנים עוברות, זמן המסך מתארך, […]

The post איך מונעים את נזקי המסכים לעיניים? first appeared on ימית לוי.

]]>

איך מונעים את נזקי המסכים לעיניים?

סמארטפונים ומסכי המחשב הפכו מזמן לאטרקציה הפופולרית בקרב מבוגרים וילדים.

בין אם בהמתנה לתור בקופה, ובין אם לפני השינה, רובנו מבלים זמן ממושך מול המסכים. מושג המתייחס לכך נקרא "זמן מסך"- זהו משך הזמן שאנו מקדישים לשימוש במכשיר עם מסך (סמארטפון/ מחשב/ טאבלט).  ככל שהשנים עוברות, זמן המסך מתארך, ועל כן יש לבחון את השלכותיו הבריאותיות.

מה קורה לעיניים שלנו בזמן צפייה במסכים?

קרינת אור כחול
כשהעיניים שלנו צופות בסרטון בסמארטפון, או קוראות מאמר במחשב, הן מביטות למסך דיגיטלי. המסך פולט קרינה, שבחלקה מזיקה לעין (קרינה כחולה מלאכותית).
בשנים האחרונות נבדקה ההשפעה השלילית של השימוש בהם, וגם אפשרויות מזעור הנזקים.

מיקוד הראיה
בין אם בצפייה בסרטון, או בגלילה במדיה החברתית, העיניים ממוקדות למרחק קבוע ובלתי משנה. אם מדובר בסלולרי- מרחק 40 ס"מ, ואם מדובר במחשב- 65 ס"מ. כאשר שאין שינוי במוקדים, העיניים עובדות מאוד קשה כדי לראות חד וברור מקרוב. אפשר לדמות את המצב לשריר שמכווץ באופן קבוע.

עליה במיופיה ("קוצר ראיה")
בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית, במיופיה ("קוצר הראיה"), שבה העין רואה טוב מקרוב ומטושטש מרחוק. מחקרים רבים משליכים זאת על השימוש הגובר במסכים.  

איך אפשר להקל על העיניים, למרות הצפייה הממושכת במסך?

פתרונות חינמיים
הפחתת השימוש במסכים הוא הפתרון הקל והחסכוני ביותר. אך מכיוון שהקידמה כולה מתבססת על השימוש במסכים, ישנם פתרונות נוספים: 

הפסקות יזומות – יש לבצע הפסקה של 5-10 דקות, בכל שעה עגולה. בהפסקה יש להעביר מבט מהמסך, למרחק. אם אתם יכולים, כדאי לקום מהכיסא, לצאת אל האוויר הפתוח ולהביט אל הנוף. כך העיניים משנות את המיקוד, מפחיתות מאמץ, ונחות.

הרחקת מסכים – ככל שהמסך רחוק מאיתנו, כך העיניים מתאמצות פחות. כשילדים מגיעים אליי לקליניקה, אני מסבירה להם, שעדיף לצפות בתוכניות בטלוויזיה ולא במחשב, ולמדיה החברתית כדאי להיכנס דרך המחשב ולא בסלולרי. הסלולרי הכי קרוב לעיניים ולכן אנחנו מתאמצים בשימוש בו הכי הרבה.

פתרונות טכנולוגיים
עדשה עם ציפוי נגד אור כחול – בעדשות המשקפיים ישנה אפשרות להוסיף ציפוי מיוחד, שמפחית את כמות האור הכחול שחודרת לעין. ציפוי זה מומלץ לאנשים שעובדים שעות ממושכות מול מסכים.

עדשה מדורגת – עדשה מדורגת היא עדשה עם עוצמה משתנה בכל חלקי העדשה. העדשה מתוכננת במטרה להקל על המאמץ של העיניים בטווחים הקרובים (סלולרי) ובמחשב. במצב זה העיניים מרגישות נחת ומתאמצות הרבה פחות.

לסיכום:

למרות שמזמן ידוע לנו, שהשימוש במסכים "אינו בריא" לעיניים, כולנו נהנים מהשימוש בהם. הקידמה לא מאפשרת לנו אחרת. ההמלצות שהובאו במאמר נועדו לאפשר לנו להקל על העיניים, למרות הצפייה היומיומית במסכים.

The post איך מונעים את נזקי המסכים לעיניים? first appeared on ימית לוי.

]]>