איך מונעים את נזקי המסכים לעיניים?

סמארטפונים ומסכי המחשב הפכו מזמן לאטרקציה הפופולרית בקרב מבוגרים וילדים.

בין אם בהמתנה לתור בקופה, ובין אם לפני השינה, רובנו מבלים זמן ממושך מול המסכים. מושג המתייחס לכך נקרא "זמן מסך"- זהו משך הזמן שאנו מקדישים לשימוש במכשיר עם מסך (סמארטפון/ מחשב/ טאבלט).  ככל שהשנים עוברות, זמן המסך מתארך, ועל כן יש לבחון את השלכותיו הבריאותיות.

מה קורה לעיניים שלנו בזמן צפייה במסכים?

קרינת אור כחול
כשהעיניים שלנו צופות בסרטון בסמארטפון, או קוראות מאמר במחשב, הן מביטות למסך דיגיטלי. המסך פולט קרינה, שבחלקה מזיקה לעין (קרינה כחולה מלאכותית).
בשנים האחרונות נבדקה ההשפעה השלילית של השימוש בהם, וגם אפשרויות מזעור הנזקים.

מיקוד הראיה
בין אם בצפייה בסרטון, או בגלילה במדיה החברתית, העיניים ממוקדות למרחק קבוע ובלתי משנה. אם מדובר בסלולרי- מרחק 40 ס"מ, ואם מדובר במחשב- 65 ס"מ. כאשר שאין שינוי במוקדים, העיניים עובדות מאוד קשה כדי לראות חד וברור מקרוב. אפשר לדמות את המצב לשריר שמכווץ באופן קבוע.

עליה במיופיה ("קוצר ראיה")
בשנים האחרונות חלה עליה משמעותית, במיופיה ("קוצר הראיה"), שבה העין רואה טוב מקרוב ומטושטש מרחוק. מחקרים רבים משליכים זאת על השימוש הגובר במסכים.  

איך אפשר להקל על העיניים, למרות הצפייה הממושכת במסך?

פתרונות חינמיים
הפחתת השימוש במסכים הוא הפתרון הקל והחסכוני ביותר. אך מכיוון שהקידמה כולה מתבססת על השימוש במסכים, ישנם פתרונות נוספים: 

הפסקות יזומות – יש לבצע הפסקה של 5-10 דקות, בכל שעה עגולה. בהפסקה יש להעביר מבט מהמסך, למרחק. אם אתם יכולים, כדאי לקום מהכיסא, לצאת אל האוויר הפתוח ולהביט אל הנוף. כך העיניים משנות את המיקוד, מפחיתות מאמץ, ונחות.

הרחקת מסכים – ככל שהמסך רחוק מאיתנו, כך העיניים מתאמצות פחות. כשילדים מגיעים אליי לקליניקה, אני מסבירה להם, שעדיף לצפות בתוכניות בטלוויזיה ולא במחשב, ולמדיה החברתית כדאי להיכנס דרך המחשב ולא בסלולרי. הסלולרי הכי קרוב לעיניים ולכן אנחנו מתאמצים בשימוש בו הכי הרבה.

פתרונות טכנולוגיים
עדשה עם ציפוי נגד אור כחול – בעדשות המשקפיים ישנה אפשרות להוסיף ציפוי מיוחד, שמפחית את כמות האור הכחול שחודרת לעין. ציפוי זה מומלץ לאנשים שעובדים שעות ממושכות מול מסכים.

עדשה מדורגת – עדשה מדורגת היא עדשה עם עוצמה משתנה בכל חלקי העדשה. העדשה מתוכננת במטרה להקל על המאמץ של העיניים בטווחים הקרובים (סלולרי) ובמחשב. במצב זה העיניים מרגישות נחת ומתאמצות הרבה פחות.

לסיכום:

למרות שמזמן ידוע לנו, שהשימוש במסכים "אינו בריא" לעיניים, כולנו נהנים מהשימוש בהם. הקידמה לא מאפשרת לנו אחרת. ההמלצות שהובאו במאמר נועדו לאפשר לנו להקל על העיניים, למרות הצפייה היומיומית במסכים.